“`html
İzmir’de, üç farklı tütün fabrikasında çalışan yüzlerce işçi grev kararı aldı. Türk İş’e bağlı Tekgıda-İş Sendikası’nın 7 Nolu Şube’sine bağlı olarak faaliyet gösteren Sunel Tütün, Oryantal Tütün ve T.T.L. Tütün emekçileri, üretimi durdurma eylemi gerçekleştirdi. Bornova Pınarbaşı’nda bulunan Sunel Tütün’de çalışan 600 işçi, Oryantal Tütün’de çalışan 800 işçi ve T.T.L. Tütün’de çalışan 300 tütün emekçisi, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde gelişim sağlanamaması üzerine greve başladı.
Tekgıda-İş İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Ömer Atabey, ayrı ayrı yürütülen müzakerelere rağmen üç fabrikanın aynı hedefte birleştiğini belirtti. Atabey, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bize, ‘TİS birinde sonuçlanırsa hepsinde sonuçlanacak’ diye telkinde bulunuyorlar. Biz de dedik ki, ‘Siz işverenler olarak birleştiyseniz, biz de üç fabrika işçileri olarak birleştik’” ifadelerini kullandı. Sendika olarak, işçilerin haklarını elde etme mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı. Atabey, mevcut ekonomik koşullarda işverenlerin ücretlerin düzenlenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Asgari ücret artış oranı ya da enflasyon baz alınamaz. İşveren de taşın altına elini koyacak ve ancak bu şekilde sözleşmeyi imzalayabiliriz” dedi.
Atabey, işverenlerin enflasyon artışının üzerine çıkmayı düşünmediklerini belirterek, “Enflasyonun üstüne yalnızca yüzde 2 veya yüzde 4 gibi bir refah payı koyarak bizi oyalamaya çalışıyorlar. Üç işveren birlikte hareket edip bize dayatma yapmaya çalışıyorlar. Biz de buna işçi dayanışmasıyla karşılık verdik,” dedi. İlk iki aylık süre zarfında grev kararını aldıklarını ifade eden Atabey, “Müzakerelerde taleplerimizle onların teklifleri arasında büyük bir uçurum var. Onlar objektif değiller, gerçekçi değiller” şeklinde konuştu.
Atabey, işverenlerden gelen “istediğiniz çok fazla” yanıtlarının haksız olduğunu dile getirerek, “Çarşı, pazarın ayakları yere basıyor mu ki bizimkiler bassın? Kiralar, elektrik ve su faturaları ortada. Bugün bir öğrencinin, yol masrafları dahil bir günlük harcaması 500 lirayı buluyor. En ucuz semtlerde bile kiralar 20 bin liraya kadar çıkmış durumda” dedi. İşverenin teklif ettiği zam oranının yılına, yıllık enflasyon artışıyla birlikte sadece yüzde 2 olduğunu belirten Atabey, grevin süresiz olarak devam edeceğini vurguladı. “Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Biz arkadaşlarımızın refah seviyesinin yükselmesini ve sosyal haklarımızın güvence altına alınmasını sağlayana kadar mücadele edeceğiz” diye ekledi.
Atabey, işverenlerin taşeronlara 2 bin liraya kadar ödemeler yaptığını ancak kendi işçilerine benzer ücretleri vermeye yanaşmadıklarını belirtti. “Bu durum, işçiler için en büyük kırılma noktalarından biri oldu. İşverenler objektif ve gerçekçi değil” şeklinde konuştu.
“`