Korsan Ekmek Üretimine Geçit Yok!
1789 okunma

Korsan Ekmek Üretimine Geçit Yok!

Haziran 19, 2025 09:50
Korsan Ekmek Üretimine Geçit Yok!
0

BEĞENDİM

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, kayıt dışı ekmek üreten işletmelerin etkin bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Sırtı, “Esnaf terbiyesi ile gece gündüz, bayram demeden özveriyle çalışan, halka kaliteli ve sağlıklı ekmek sunmak için çaba gösteren, bunun yanı sıra çoğu zaman kendi karlarından fedakarlıkta bulunan oda üyesi fırıncılarımız, bu korsan işyerlerinin haksız rekabetine dayanacak güçte kalmadı” şeklinde konuştu. İzmir’deki fırın sayısının son 10 yıl içinde 980’den 630’a düştüğünü belirten Sırtı, bu azalmanın kurallara uymadan faaliyet gösteren korsan işletmelerden kaynaklandığını ifade etti. Oda yönetimi olarak bu korsan işletmeleri belirleyip yetkililere iletmeye devam edeceklerini vurguladı.

Sırtı, Gıda Hijyeni Yönetmeliği’ne ve 5996 sayılı Kanun’a atıfta bulunarak, Tarım İl Müdürlükleri ve belediyelerle işbirliği yapıldığında bu tür işletmelerin kökünün kazınabileceğini savundu. “Hastalıklı urlar” olarak tanımladığı bu işletmelerin sadece fırıncı esnafına değil, aynı zamanda devlete ve halk sağlığına da büyük zarar verdiğinin altını çizen Sırtı, “50 metrekarelik yerde, merdiven altında, yönetmeliğe uymadan üretilen ekmekleri insanlar bilmeden evlerine götürüyor. Bu kaçak işletmeler, vergi başta olmak üzere yasal yükümlülüklerini yerine getirmiyor ve gramajdan çalıyorlar. Halkımızın ucuz ve açıkta satılan ekmeklere itibar etmemelerini öneriyorum” dedi.

Başkan Kemal Sırtı, açıkta satılan ekmekler konusunda da dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. “İnsanlar ekonomik zorluklar içinde geçim mücadelesi veriyor, bu nedenle ucuz ekmekleri almak zorunda kalıyorlar. Ancak, vatandaşlarımızın kendi evlatlarının ve ailelerinin sağlıklarını önceliklendirmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu. Sırtı, kışın çamurun, yazın tozun içinde açıkta satılan ekmeklerin nerede ve nasıl üretildiğinin belirsiz olduğunu ve bu ekmeklerin çoğunun şehir dışından getirildiğini vurguladı. Önceden yapılan denetimlerde, komşu illerde ahırlarda ineklerin arasında hayvan yemi karıştırılarak üretilen ekmeklerin İzmir’de satıldığının tespit edildiğini de sözlerine ekledi.

Oda yönetiminin insan sağlığını korumak amacıyla kurumlarla işbirliği içerisinde olmak zorunda olduğunu ifade eden Sırtı, “Bu vicdansız işletmelere aman vermeyeceğiz. Onuruyla çalışan fırıncı üyelerimizin hakkını koruyacağız. Fırıncıların topluma özverili hizmet vermeye devam edebilmesi için onlara destek olmalıyız. Bu mümtaz camianın haksızlığa uğramasına ve kazançlarının gasp edilmesine müsaade edemeyiz” dedi. İzmir Fırıncılar Odası olarak yapılan bu uyarılarla halkın sağlığını ve esnafın hakkını koruma konusundaki kararlılıklarını sürdüreceklerini dile getirdi.

En az 10 karakter gerekli