Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk‘un başkenti Tiran‘da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi‘ne katıldı. Zirvede katılımcılara hitap eden Erdoğan, konuşmasına kıtanın yeniden tanımlanması için yeni bir vizyonu tartışmak amacıyla toplandıklarını belirterek başladı. “Birlik içinde, iş birliği temelinde ve ortak eylem ruhuyla hareket etmemiz her zamankinden daha fazla önem taşıyor.” diyen Erdoğan, uluslararası güven bunalımının aşılması için adil ve kapsayıcı bir küresel yönetişim mimarisinin inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
Erdoğan, Avrupa kıtasının güvenliğini tartıştığı bu kritik dönemde, Avrupa Birliği‘nin savunma sanayisini geliştirme çabalarının faydalı olduğunu ifade etti ve bu çabaların NATO‘nun merkezî rolünü aşındırmaması gerektiğini vurguladı. “Savunma ve güvenlik gibi son derece hayati konularda bölündükçe zayıflıyoruz, birleştikçe güçleniyoruz.” diyen Erdoğan, ekonomik güvenliğin sağlanması için de belirli adımların atılması gerektiğini bildirdi. Türkiye’nin 1,3 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile 85 milyonluk genç ve dinamik nüfusunun Avrupa için kritik önemde olduğunu dile getirdi.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği‘nin güncellenmesinin, tedarik zincirlerinin güvenliğine katkı sunacağını belirten Erdoğan, bu adımın otomotiv, ilaç ve savunma sanayi gibi alanlarda ortak üretim ve yatırım imkânlarını artıracağına inandığını dile getirdi. Ayrıca, mal ve hizmetler ile sermayenin hareketliliğini kısıtlayan Schengen vize uygulamalarının da gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bölgenin en gelişmiş enerji altyapısına sahip ülkesi olan Türkiye’nin, enerji dönüşüm sürecinde Avrupa için önemli bir aktör haline geldiğini söyleyen Erdoğan, “Yenilenebilir enerji alanındaki adımlarımız sadece ülkemiz için değil, tüm bölge için fırsatlar sunuyor.” ifadelerine yer verdi. Türkiye’nin çok taraflı ulaştırma güzergahlarının merkezinde bulunan bir ülke olduğunu da belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna Savaşı na da değinerek, “Ukrayna’da silahların susması ve barış zeminini oluşturmak için kritik bir dönemeçteyiz.” dedi. Barış çabalarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, taraflar arasında adil ve kalıcı bir barış için diyalog kanallarının açık tutulmasının önemini vurguladı. Dışişleri Bakanı’nın riyasetinde İstanbul’da devam eden görüşmelere işaret eden Erdoğan, bu süreçte Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirtti.
Erdoğan, Gazze‘de yaşanan insani felaketle ilgili, “Gazze’de 20 aydır eşi görülmemiş bir insani felaket yaşanıyor.” diyerek, uluslararası camianın harekete geçmesi gerektiğini bildirdi. “Kalıcı ateşkesin yanı sıra insani yardım sevkiyatının teminat altına alınması ve Gazze’nin yeniden yaşanabilir hale getirilmesi için tüm imkânlarımızı seferber etmeliyiz.” şeklinde konuşan Erdoğan, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
Son olarak, Suriye’deki çatışmaların sona ermesiyle yeni bir sayfa açıldığını söyleyen Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump‘ın yaptırımları kaldırma kararını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Söz konusu kararın diğer ülkelere de örnek teşkil etmesini umduğunu belirten Erdoğan, Avrupa Birliği’nin de suriyelilerin geri dönüşünü destekleyici adımlar atması gerekti