İşkembe Çorbası Kışın Şifa Kaynağı Oluyor!
1358 okunma

İşkembe Çorbası Kışın Şifa Kaynağı Oluyor!

Kasım 23, 2024 10:28
İşkembe Çorbası Kışın Şifa Kaynağı Oluyor!
0

BEĞENDİM

İşkembe Çorbası: Kış Aylarının Şifa Kaynağı

Havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon vakalarında yaşanan artış, vatandaşları doğal yollarla hastalıklardan korunmaya yönlendiriyor. Bu dönemde, ‘şifa deposu’ olarak adlandırılan işkembe çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Kış aylarının sembolü haline gelen işkembe çorbası, içeriğindeki vitaminler, mineraller ve doğal antibiyotik özellikleri sayesinde, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlıyor.

Çankırı’da bulunan çorbacılarda, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte işkembe çorbasına olan ilgi önemli ölçüde arttı. Restoran işletmecileri, vatandaşların kış döneminde ilk olarak işkembe çorbasını tercih ettiğini belirtiyor. Restoran işletmecisi Servet Sevindim, “Havaların soğuması ile birlikte insanlar, kendilerine şifa kaynağı olarak gördükleri işkembe çorbasını tercih ediyorlar. İşkembe çorbası, geçmişten beri şifa kaynağı olmuştur. İşkembenin en büyük avantajı, vücudun daha dirençli olmasını sağlamasıdır” diyor.

İşkembe Çorbasının Hazırlanışı

İşkembe çorbasının tarifini paylaşan Sevindim, çorbanın hazırlık sürecinin ciddi bir titizlik gerektirdiğini dile getiriyor. “Öncelikle, işkembelerimizi büyük kazanlarda kaynatırız. Ardından tertemiz bir şekilde doğrayarak tekrar temiz su ile temizlenen işkembe parçalarını kazanlara koyarak pişiririz. İçerisine üzüm sirkesi, Çankırı’nın meşhur kaya tuzu, limon ve soğan ekleriz. Bu malzemelerin birleşimi, vücudun direncinin artırılmasına yardımcı olur. Doğal yoğurt ve un katarak çorbanın terbiyesini yaparız. Özellikle İç Anadolu’da işkembe, doğal yoğurtla terbiye edilir; bu da çorbaya farklı bir tat katar” diyor.

Servet Sevindim, işkembe çorbasının en büyük püf noktasının, yoğurdun dibini tutmayacak ve kesilmeyecek şekilde hızla karıştırılması olduğuna dikkat çekiyor. Saatlerce kaynadıktan sonra hazır olan işkembe çorbası, sarımsak, sirke ve limon ile servis edilir. “Soğuk havalarda yoğun talep gören işkembe çorbası, insanlara doğal bir şifa vermektedir. Bu doğal şifayı doktorlar bile tercih ediyor” diye ekliyor.

Hastalıklardan Koruyucu Özellikleri

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için işkembe çorbası içtiğini söyleyen Hasan Öztürk ise, “Kış mevsimi geldi, ben de buraya işkembe çorbası içmeye geldim. İçerisine sarımsak, sirke ve limon katarak kendime enerji depoluyorum. Ağır bir çorba olduğu için yaz aylarında pek tercih etmem fakat kış aylarında içiliyor. Hem sıcak tutuyor hem de hastalıklardan koruyor. Sarımsak, sirke ve limon işkembeye çok yakışıyor. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan da koruyor” dedi.

Sonuç olarak, işkembe çorbası, hem nefis tadıyla hem de sağlığa olan faydalarıyla kış aylarında tercih edilen şifalı bir lezzet. Kış aylarının soğuk havalarında, işkembe çorbasını içerek hem ısınmak hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün. Çankırı da dahil olmak üzere birçok bölgede restorantlar, bu doğal şifayı sunmaya devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli