İzmir Büyükşehir Belediyesinden işten çıkarılan işçiler, Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) öncülüğünde düzenledikleri protestolarına devam ediyor. Bu işçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden olan İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ şirketlerinde çalışmakta iken işten çıkarıldılar. Eylemlerine 9 Temmuz 2023’te başladılar ve bu süre zarfında çeşitli eylemler gerçekleştirdiler.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin Egemenlik Binası önünde toplanarak “Atılan işçiler geri alınsın”, “İşçinin umudu Nihat Yurdakul” gibi sloganlar atan işçilere Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) Genel Başkanı Nihat Yurdakul da destek vermek üzere katıldı. Yurdakul, burada yaptığı basın açıklamasında, işçilere ödenen maaşlarla ilgili çıkan spekülasyonları yalanladı. Yurdakul, işçilere 80 ila 132 bin lira arasında maaş verildiği yolundaki iddiaların yanlış olduğunu belirterek, “Bizim aldığımız maaş 53-55 bin lira. Eylül ayında 132 bin lira olacağı söyleniyor; peki, o zaman hemen 90 bin verin, imzalayalım” şeklinde konuştu. Ancak bu teklife yanıt alamadıklarını da vurguladı.
Nihat Yurdakul, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın sendikaya yönelik eleştirilerini de yanıtladı. Tugay’ın, “Bu arkadaşlarımızı toplayıp burada eylem yaptırtan, bağırtan çağırtan sendika aslında bu işin baş sorumlusudur” sözlerine yanıt veren Yurdakul, “Evet, bu sorumluluğu kabul ediyorum. Arkadaşların ve ailelerinin hukukunu savunmak bizim görevimiz. Ben bu sorumluluğu sonuna kadar alıyorum” diyerek sendikanın rolünü savundu.
Ayrıca Yurdakul, Tugay’ın önerisi üzerine sendika kurulumuna yönelik itirazlarda bulundu. Tugay, sendikaya “sandık kurun” önerisini getirmişti. Yurdakul, bu durumu eleştirerek, “Bir belediye başkanı, sendika başkanına ‘Arkadaşlarının ücretini düşürmek için sandık kur’ diyemez. Bu ihanet anlamına gelir” diyerek, oyların zarar görmemesi için sendikanın kurulmasına izin vermeyeceğini ifade etti. Tugay’ın sendika yönetimine yaptığını iddia ettiği bu teklifin ardından kendisinin bu teklifi geri çekmesi ise Yurdakul’un eleştirilerini artırdı.
Yurdakul, toplu sözleşme sürecine dair daha fazla bilgi de verdi. 31 Mart seçimlerinin öncesinde toplu sözleşme için getirilen eleştirilerin yersiz olduğunu belirtti. “Bunlar yasal sürelerdir. 2024 yılının 5 Aralık’ında yetki aldık ve belediyeye bildirdik” şeklinde bilgi veren Yurdakul, sürecin iyi niyetli bir şekilde ilerlemesi durumunda toplu sözleşmenin bir haftada, mümkünse bir günde dahi sonuçlanabileceğini ifade etti.
Sonuç olarak, işçiler İzmir Büyükşehir Belediyesinde yaşanan işten çıkarma sorununu çözmek için mücadelelerine devam ediyor. Nihat Yurdakul’un liderliğinde, sendika işçilerin haklarını savunmak ve işten çıkarılmalarının geri alınması için yoğun bir çalışma yürütüyor. Tüm bu gelişmeler, belediyenin itibarını ve işçilerin çalışma koşullarını da etkilemeye devam ediyor.