İzmir Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen İzmir Endüstriyel Simbiyoz Projesi çerçevesinde, EGE Serbest Bölgesi’ndeki ESBAŞ Teknoloji Merkezinde bir “Sinerji Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir. Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalardan temsilcilerin katıldığı bu önemli çalıştayın açılış konuşmasını İzmir Kalkınma Ajansı Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Başkanı Emine Bilgen Eymirli yapmıştır. Eymirli, kaynak verimliliğinin sağlanmasında en etkili yolun atıkların yeniden kullanımı olduğunu vurgulayarak, “Düzenlediğimiz sinerji çalıştayları, firmaların atıl kaynaklarını paylaşarak daha verimli çalışmalar gerçekleştirmelerini sağlıyor” demiştir.
Emine Bilgen Eymirli, İzmir Kalkınma Ajansı olarak bugüne kadar 5 sinerji çalıştayı düzenlediklerini ve bu çalıştaylarda toplamda 850 potansiyel sinerji konusunun belirlendiğini ifade etmiştir. Ayrıca, iş birliği olanakları doğan 54 firmayı ziyaret ettiklerini ve 11 firma arasında numune alışverişi gerçekleştirildiğini de belirtmiştir. Çalıştayın bu versiyonunun, daha önceki etkinliklere katılan firmalar arasındaki iş birliğini artırma potansiyeline sahip olduğunu düşündüğünü eklemiştir.
Eymirli, bu çalıştayın Ege Serbest Bölgesindeki firmalarla ilk kez düzenlendiğini ve bu durumun çalıştaya ayrı bir önem kattığını dile getirerek, “Bölgede atıl durumda olan malzemeleri, atık su ve enerji gibi kaynakları paylaşarak verimlilik sağlayabiliriz. Ayrıca lojistik ve uzmanlık konularında da iş birliği yapma fırsatlarını değerlendirmek gerekiyor” ifadesini kullanmıştır. Sözlerine, çalıştayların verimliliğini artırmak ve katılımcılar arasında iletişimi güçlendirmek amacıyla saha ziyaretleri de gerçekleştirdiklerini belirterek son vermiştir.
ESBAŞ Genel Müdürü Yusuf Kılınç, çalıştayda yaptığı konuşmada, şirketlerinin vizyon ve stratejilerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkilendirdiklerini ifade etmiştir. Ayrıca, Ege Serbest Bölgesi’nde çevre koruma ve kaynak verimliliği sağlamak amacıyla firmaların temsilcilerinden oluşan komiteler kurduklarına ve bu kapsamda iki önemli toplantı gerçekleştirdiklerine dikkat çekmiştir. İlk toplantıda suyun önemini ele aldıklarını, ikinci toplantıda ise firmalardan kaynaklanan atıkların katma değere dönüştürülmesi üzerinde durduklarını vurgulamıştır.
Kılınç, bu tür çalıştayların firmalar arasında karşılıklı fayda sağlayacak ortak kullanım alanları yaratmak açısından çok değerli olduğunu, buradan çıkan projelerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için önemli bir adım olacağını düşündüğünü belirtmiştir. Ayrıca, İzmir Kalkınma Ajansı’nın bu çalışmalara sağladığı bilimsel desteklerin de oldukça değerli olduğunu eklemiştir.
ESBAŞ olarak, su tasarrufu sağlamak amacıyla işletmelerdeki atık suların geri kazanımına ve bu suların komşu firmalarla paylaşımına yönelik projelere özel önem verdiklerini söyleyen Kılınç, “Artık topladığımız yağmur sularını güneş panellerinin temizliğinde kullanmaya başladık ve bu suyun bölgedeki firmalara daha ekonomik koşullarda nasıl sağlanabileceğine dair çalışmalar yapıyoruz” şeklinde ifade etmiştir. Bu projelerin, su stresi yaşayan İzmir’de su verimliliğini artırıcı nitelikte olmasını umduğunu dile getirmiştir.