İzmir’de Su Ürünleri Kooperatifleri Toplantısı Yapıldı
949 okunma

İzmir’de Su Ürünleri Kooperatifleri Toplantısı Yapıldı

Kasım 1, 2025 10:31
İzmir’de Su Ürünleri Kooperatifleri Toplantısı Yapıldı
0

BEĞENDİM



İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Toplantısı

İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Toplantısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri toplantısına katıldı. “Denizimiz bir, ekmeğimiz bir, gücümüz bir“ sloganıyla düzenlenen bu toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zeki Yıldırım, Genel Sekreter Yardımcısı Halit Çelik ve belediye bürokratları da hazır bulundu. Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu’nun moderatörlüğünü üstlendiği programda, balıkçı esnafı sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Başkan Tugay, sektörün geleceği için atılması gereken adımları katılımcılarla paylaştı. Toplantıda, Türkiye su ürünleri ihracatında önemli bir paya sahip olan İzmir’in, 2023 yılında ülke ihracatının yüzde 20,22’sini karşıladığı vurgulandı.

Su Ürünleri Kooperatiflerinin Şehre Katkısı

Başkan Dr. Cemil Tugay, belediyenin tarım ve hayvancılık alanındaki faaliyetlerini örnek göstererek, “Sizleri bir araya getirmek istedik çünkü kentte bu tür faaliyetleri yürüten herkese adil ve dengeli yardım etmeyi arzuluyoruz. Yapacağımız çalışmalar hakkında görüşlerinizi almak bizim için önemli. Bu bir toplantıdan öte bir işbirliği fırsatı” dedi. “Su ürünleri kooperatiflerinin şehre katkısı çok değerlidir. Daha iyi çalışma koşullarına sahip olmanızı sağlamak istiyoruz. Bizim derdimiz gerçekten sorunları çözmektir” diye ekledi.

Körfez’deki Durum

Başkan Tugay, balıkçılar için hayati öneme sahip olan İzmir Körfezi’ndeki durumu aktardı. Uzun yıllar süren çamur birikiminin Körfez’in renginin zaman zaman değişmesine sebep olduğunu hatırlatan Tugay, “Körfez’in rengi değişiyor. Bu değişimi yaratan mikroorganizma türlerinin çoğalması. Bazı türleri yeşil, diğerleri kırmızı veya kahverengi renge sebep oluyor. Son günlerde beyaz renkli mikroorganizmalar da ortaya çıktı. Bazı kişiler bu beyaz rengi görünce ‘Belediye buraya ne döktü de burası Maldivler gibi oldu’ diyor. Ama biz bir şey dökmedik. Bu, mikroorganizmaların hızlı bir şekilde çoğalması ile oluyor. Oksijen tükendiğinde balıkların ölmesine neden oluyor” dedi.

Bilim İnsanlarıyla Yapılacak İş Birlikleri

Körfez’in tabanında biriken kirlilikten de bahseden Tugay, bu durumun 100 yıllık bir sorun olduğunu belirtti. “Uzun yıllardır biriktirilmiş olan çamur tam olarak temizlenmeyince sorun çözüme kavuşmuyor. Kirlilikle başa çıkmak için daha etkili bir dip temizliği şart” dedi. Bakanlığın, sadece belirli bölgelerde (Bostanlı Mavişehir önlerinde) dip taraması yapmalarına izin verdiğini belirten Tugay, “Bu sorunu İzmir’in çözmesi gerekiyor. Yakında bu konu ile ilgili kapsamlı bir toplantı düzenleyecek ve dünyadan önemli bilim insanlarını davet edeceğiz” şeklinde bilgi verdi.

Sıkı Denetimler ve Alınan Önlemler

Başkan Tugay, yaşanan sorunun İzmir Körfezi ile sınırlı olmadığını, dünyanın birçok yerinde benzer sorunların yaşandığını aktardı. “Genel olarak suyun ısınması nedeniyle mikroorganizmalar sorun oluşturuyor. Bunun çözümü için çeşitli önlemler almaya çalışıyoruz. Ultrason uygulamaları ve modifiye kil çalışmaları gibi yenilikler deniyoruz. Geçen yılki kadar sorun yaşanmamasının sebeplerinden biri de bu uygulamalar. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Körfez’in genelinde 3 ayda bir

En az 10 karakter gerekli