İzmir’de TOKİ Taşınmaz Satışı Tepki Çekti!
1540 okunma

İzmir’de TOKİ Taşınmaz Satışı Tepki Çekti!

Aralık 2, 2024 11:16
İzmir’de TOKİ Taşınmaz Satışı Tepki Çekti!
0

BEĞENDİM


İzmir’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından satışa çıkarılan Mavişehir’deki TOKİ’ye ait 21 bin metrekarelik taşınmaz, 508 milyon TL’ye satıldı. Bu durum, İzmir’de sık sık tartışmalara neden olmaktadır. Satışın ardından TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden gelen tepki ise oldukça sert. Oda, İzmir’in tarihi ve çevresel değerlerine dikkat çekerek, kentteki mevcut sorunlara vurgu yaptı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “İzmir, dünyada benzeri olmayan körfezi, binlerce yıllık tarihi geçmişi ve çevresindeki doğal-kültürel mirası ile sadece ülkemizin değil, dünyanın en özel kentlerinden biri olma özelliğini gün geçtikçe kaybediyor.” ifadesine yer verildi. Kentin hızla kirletilen denizi, önlenemeyen nüfus artışı, kaosa dönüşen ulaşım sorunları ve çöken alt yapısıyla birlikte artık can çekiştiği belirtiliyor.

Açıklamada, “İnsan ve doğa kaynaklı her olayın, afet olarak kente geri dönmesi, faturayı İzmir’de yaşayan her bireyin ödemesi şaşırtıcı olmaktan çıkmış durumda.” denilerek, duruma dair eleştirilerde bulundu. Merkezi idare, yerel yönetimler ve beton lobisi olarak adlandırılan rant odaklarının, kentsel dönüşüm adı altında kente ciddi zararlar verdiğine dikkat çekildi. Ayrıca, “Yasa ve yönetmelikler ortada dururken, yıllar boyunca ihanet ile ihlal edilen kıyı kenar çizgisi, üzerindeki devasa yükü taşımaktan yorulmuş birden çok alüvyal ova” vurgusu yapıldı.

Açıklamaya göre, söz konusu taşınmazın satış durumu, Karşıyaka ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin rekreasyon amaçlı kullanım itirazlarına rağmen TOKİ tarafından bir şirkete satıldı. “Büyük olasılıkla rezidans yapımı amacı ile yapılacak” denilerek, bölgenin, sulu alüvyal ova olması sebebi ile bina yapımına elverişsiz olduğu ifade edildi. İzmir’in kıyı kenar çizgisi kanununun hiçe sayılarak imara açılması, deprem ve taşkın kaynaklı afetlere davetiye çıkaran bir durum yaratmakta olduğu vurgulandı.

Özellikle, “Taşkın riski ile burun buruna olan, deprem esnasında sıvılaşma ve yanal yayılma riski taşıyan bu ve benzeri alanların imara açılmasının faturasını” geride bıraktığımız 30 Ekim’de yaşanan felaketle tekrar hatırlatılıyor. Bu tarihte, 117 yurttaşın hayatını kaybettiği, 15 bin binanın yıkıldığı ve 400 milyon dolar kaybın yaşandığı ifade edildi.

Son olarak, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü kimliğini kullanarak yetkililere bir kez daha uyarıda bulundu: “Körfezden elinizi çekin!”


En az 10 karakter gerekli