İzmirli Öğrenci, Hava Kirliliği Cihazı ile Birinci!
726 okunma

İzmirli Öğrenci, Hava Kirliliği Cihazı ile Birinci!

Temmuz 25, 2025 07:33
İzmirli Öğrenci, Hava Kirliliği Cihazı ile Birinci!
0

BEĞENDİM

İzmir Fen Lisesi 12. sınıf öğrencisi Barkın Özsoy, KOAH ve astım gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları yaşayan bireylerin doktorlar tarafından daha kolay bir şekilde tanı koyabilmesi için geliştirdiği taşınabilir hava kirliliği ölçüm cihazı projesi ile “TÜBİTAK 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması”nda Türkiye birincisi olma başarısını gösterdi. Bu prestijli yarışma, 7 Temmuz’da gerçekleştirildi. Barkın, hava kirliliğini ölçebilen projesi sayesinde yarışmaya katıldı ve “Hava ve İklim” alanında birincilik elde etti.

Barkın, projesinin detaylarına değinerek, KOAH ve astım hastalarının tedavi süreçlerini desteklemek amacıyla iki farklı taşınabilir cihaz geliştirdiğini açıkladı. Bu cihazlardan birinin doktorların hastalarına verebileceği bir kit olduğunu ifade eden Özsoy, bu sayede doktorların hastalarına daha doğru tanı koyabileceklerini ve tedavi süreçlerinde daha etkin kararlar alabileceklerini belirtti. Diğer cihazın ise, hastaların yanlarında taşıyabilecekleri bir model olduğunu; bu cihazın havadaki karbondioksit, karbonmonoksit, uçan partiküller ve insan sağlığına zarar veren diğer gazları anlık olarak ölçüp kullanıcıya bildirdiğini anlattı. Böylece astım hastalarının ve solunum problemleri yaşayan diğer bireylerin kendi sağlıklarını daha iyi koruyabilmesine yardımcı olmayı amaçladı.

Barkın Özsoy, bu projeyi oluştururken hava kirliliğinin farkında olmanın önemini vurguladı. “Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre her yıl 8.1 milyon insan hava kirliliğinden hayatını kaybediyor” diyerek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Ortaokulda hava kirliliğiyle ilgili bir proje gerçekleştirdiğini ve o dönemden itibaren bu konuda daha çok bilgi edinmeye çalıştığını anlatan Özsoy, Ege Üniversitesi (EÜ) Solunum Araştırmaları Merkezi’ne giderek hangi gazların ölçülmesi gerektiği konusunda bilgi aldığını söyledi. Bu bilgiler doğrultusunda, kendi elektronik devresini ve 3D baskı tasarımlarını yaptı. “EÜ SAM’dan edindiğim bilgilerle, kullanıcı dostu bir arayüz ve etkileşimli alanlar oluşturmayı başardım” diyerek sürecin aşamalarını anlattı.

Özsoy, Ege Üniversitesi Solunum Araştırmaları Merkezi’ndeki doktorlarla işbirliği yaptığını ve buradan 4 adet cihazı temin ederek vermeye karar verdiğini belirtti. Bu cihazların hastaların tedavisine ne derece katkı sağlayacağını görmek istediğini vurguladı. Barkın’ın hedefi ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne kabul edilmek ve gelecekte projesinin temelleri üzerinde daha derin bilgi sahibi olarak insanlığa daha faydalı işler yapabilmek.

İzmir Fen Lisesi Kimya öğretmeni Gülseren Coşkun, Barkın Özsoy’un projeye olan katkılarından ve başarısının getirdiği mutluluktan bahsetti. Coşkun, Barkın’ın daha önce başka projelerde de görev almış bir öğrenci olduğunu belirtti. “Barkın, gözümüzün bebeği. Bu yıl elde ettiği başarı ile ödüllendirilmekten son derece mutluyuz” dedi. Özellikle hava kirliliği konusunun üzerine daha fazla araştırma ve çalışma yapılması gerektiğine değinen Coşkun, son dönemlerde yaşanan çevre kirliliğinin arttığına dikkat çekerken, Barkın’ın cihazının daha çok hastaya ulaşmasına olanak tanıyacak ve bu kişilerin hava kirliliği konusunda daha bilinçli hale gelerek kendilerini koruyabileceğini ifade etti.

En az 10 karakter gerekli