KHK Tartışmaları: Anayasa Vurgusu ve İtirazlar!
928 okunma

KHK Tartışmaları: Anayasa Vurgusu ve İtirazlar!

Mayıs 9, 2025 08:30
KHK Tartışmaları: Anayasa Vurgusu ve İtirazlar!
0

BEĞENDİM

TBMM Genel Kurulu’nda Hukuk ve Anayasa Tartışmaları

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili düzenlemeler içeren “200 Sıra Sayılı Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine görüşmeler sürmektedir. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, bu düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, bunların bir kısmının yeniden Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini öngördüğünü ifade etti. Usta, “Maalesef bu hükümet hukuk ve Anayasa tanımıyor, bu çok net. Bunu niye yapıyor? Kalıcı bir düzenleme yapmaktansa hukuksuz bir şekilde yönetmeye devam ediyor” dedi.

Hukukun Üstünlüğü ve Ekonomik Sıkıntılar

Erhan Usta, Türkiye’nin bir hukuk devleti olma gerekliliğine vurgu yaparak, ekonomik sorunlardan çıkmanın yolunun hukuka dönüş yapmak olduğunu ifade etti. Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin en son 10. sırada yer aldığını belirten Usta, ülkenin her yıl 3-5 basamak daha kötüleştiğini aktardı. “Bu hukuktan ayrılmanın tüm sıkıntısını millet çekiyor” diyen Usta, son dönemdeki bir siyasi tasfiye operasyonunun da Türkiye ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Usta, meclisteki kanun teklifinin hukuksuzlukların devam edeceğini bir kez daha gösterdiğini, bu durumun yanı sıra işçi, memur ve sanayicilerin de zor durumda olduğunu vurguladı.

CHP’nin Eleştirileri ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı ise Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun X hesabına erişim engeli getirilmesine atıfta bulunarak, “Bu Ekrem İmamoğlu’ndan ne kadar korktuğunuzu gösteriyor” dedi. Ocaklı, anayasaya aykırı olarak çıkarılan 180’e yakın madde olduğunu belirterek, bu maddelerin TBMM’nin yetkilerini gasp ettiğini öne sürdü. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin, hızlı karar almayı sağlamak amacıyla kurulduğunu fakat sonuçların tam tersine bir duruma yol açtığını ifade etti.

Emeklilerin Durumu ve Ekonomik Kriz

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, anayasa mahkemesinin çeşitli iptallerine dayanan kanun teklifinin sonuçlarının pek değişmeyeceğini belirterek, emeklilerin içinde bulunduğu durumu gündeme getirdi. Gürer, Et ve Süt Kurumu’nun kâr etmesinin arka planda yatan nedenin, vatandaşların alım gücünü düşürdüğünü öne sürdü ve bu kurumun asli görevlerinden saparak, kâr maksimizasyonuna odaklandığını eleştirdi. Emekli maaşlarının günümüz şartlarına uymaması nedeniyle emeklilerin çok zor durumda olduğunu söyleyen Gürer, bu konuyla ilgili olarak daha önce yapılması gerekenlerin gerektiğini vurguladı.

İktidar Eleştirileri ve Hukuksuzluklar

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ise, iktidarın 23 yıldır devlet yönetimi ve kanun yapımı konusunda başarısız olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararların göz ardı edildiğine dikkat çeken Çan, hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanmadığını ve bunun toplumda hukuksuzlukları daha da artırdığını savundu. Gençlerin demokratik haklarını kullanmalarının engellendiğine, emekçilerin cezalandırıldığına ve hukukun göz ardı edildiğine işaret eden Çan, toplumun bu tür uygulamalarla karşı karşıya kalmasının ciddi bir tehlike olduğunu belirtti.

TBMM Genel Kurulu’nda devam eden bu tartışmalar, Türkiye’nin hukuk devleti anlayışı, ekonomik durumu ve siyasi iktidarın yaklaşımları üzerine derin

En az 10 karakter gerekli