Türkiye genelinde son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, günlük yaşamı önemli ölçüde etkiliyor. Özellikle Sivas’ta termometrelerin 30 derecenin üzerinde seyrettiği bu günlerde, aşırı sıcaklar beraberinde çeşitli tehlikeleri de getiriyor. Açık alana bırakılan otomobiller, sıcak havanın etkisiyle adeta birer fırına dönüşüyor ve bu durum, araçlarda yangın vakalarında ciddi bir artışa sebep oluyor. Belirli bir risk taşıyan LPG’li ve elektrikli araçlar ise bu dönemde daha dikkatli davranmayı gerektiriyor.
Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, yaz aylarında araç yangınları konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtmektedir. Özellikle “Araç yangınlarında kaput açıldığında hava ile temasın artması alevlerin parlamasına ve büyümesine neden olmaktadır” diyerek, yangınlara kontrollü bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
İbrahim Alaçam aynı zamanda, araç yangınlarının aracın özelliklerine göre değişiklik gösterdiğini vurguladı. Eğer bir LPG’li araç yangını meydana gelmişse, ilk olarak bagaj kısmındaki tüp tankının vanasının kapatılması, sonrasında ise akünün kutup başının sökülmesi gerektiğini belirtti. Yangının ön kısmında oluşması durumunda ise, kontrollü bir şekilde kaputun açılması ve yangın söndürme tüpü ile müdahale edilmesi öneriliyor. Yangın bir noktada kontrolden çıkmışsa ve araç büyük oranda yanıyorsa, ilk yapılması gereken şey içindeki kişilerin tahliyesi oluyor. Yangın ile ilgili müdahale yapmadan önce, yangınla dolu bir araçta kaput veya kapıları açmamaya dikkat edilmelidir, zira bu durum daha büyük bir tehlike yaratabilir.
Elektrikli araçlarda yangın çıktığında müdahale şeklini ise İbrahim Alaçam, daha farklı olduğunu ifade etti. Elektrikli araç yangınlarının genellikle elektrik kontağından, LPG ile meydana gelen yangınlar ve kundaklamalardan kaynaklandığını belirten Alaçam, “Elektrikli araç yangınlarında ilk yapılması gereken şey, aracın içerisindekilerin tahliye edilmesidir. Yangın sırasında kapıların kilitlenmesi durumu söz konusu olduğu için, hızlı bir şekilde eyleme geçilmelidir. Yangın tamamıyla kontrol altına alınmadan, herhangi bir müdahale yapılmamalıdır” dedi.
Sivas Belediyesi İtfaiyesi, elektrikli araç yangınlarına müdahale etmek için yangın söndürme battaniyeleri temin etti. Alaçam, “Boğma yöntemi ile bu araçların yangınlarını söndürebiliyoruz. Normalde dizel ve benzinli araçlara su ve köpükle müdahale edebiliyoruz, ancak elektrikli araçlar için belirli bir mesafeden su müdahalesi yapılması ya da yangın battaniyesi ile boğma yöntemi kullanılmaktadır” diye konuştu. Sıcak havalarda araç içerisinde çakmak, deodorant gibi yanıcı maddelerin bulundurulmaması gerektiğini de vurguladı.
Sonuç olarak, yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle ortaya çıkan araç yangınları, hem maddi kayıplara hem de can kayıplarına yol açabilmektedir. Bu nedenle, sürücülerin araçlarında dikkatli olmaları, gerekli önlemleri almaları ve yangın durumunda doğru müdahale yöntemlerini bilerek hareket etmeleri büyük önem taşımaktadır.