TÜRKİYE‘nin domates üretiminde en önemli merkezlerinden biri olan İzmir‘in Torbalı ilçesinde kuru domates hasadı devam ediyor. Torbalı kuru domatesinin coğrafi işaretle korunmasının, uluslararası piyasalarda kabul göreceğine dikkat çeken İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Coğrafi işaret, ürünün pazarlanmasına ciddi katkı sağlıyor” dedi. Bu durum, Torbalı’nın kuru domatesinin hem yurt içi hem de yurt dışındaki talep gören bir ürün haline gelmesini sağlıyor.
2023 yılı itibarıyla TemmuzAğustos ayının ortalarına kadar sürecek olan kuru domates hasat dönemi boyunca, her sabah günün ilk ışıklarıyla birlikte domatesler toplanmakta. Toplanan bu domatesler, cam katılan kamyonlarla sergi alanlarına taşınıp kurutma işlemi için hazır hale getiriliyor. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, domatesler soğuk hava depolarına aktarılıyor. Talebe göre ambalajlanan ürünler, yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunuluyor. Torbalı kuru domatesinin coğrafi işaret almış olması da bu sürecin avantajlı bir yönünü oluşturuyor. Mustafa Şahin, İzmir’in Türkiye’deki en önemli kuru domates üretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Bölgede sanayi tipi, kurutmalık ve salçalık domates üretimi yapılmakta. İklimin olumlu etkileri, hem üretim hem de kurutma sürecine yansıyor” ifadelerini kullandı.
ÜRETİMDE DÜŞÜŞ YOK
İzmir’in domates üretiminde özellikle Bursa, Manisa ve İzmir’in başı çektiğini belirten Mustafa Şahin, “Geçen yıllara göre üretimde düşüş yok, bir önceki yıl ile aynı seviyelerdeyiz. İzmir genelinde 16 ilçede domates üretimi yapılmakta ancak en fazla üretim Kınık, Torbalı ve Bayındır ilçelerinden gelmektedir. Toplamda 114 bin dekarlık alanda üretim gerçekleştiriyoruz. İzmir’de yıllık yaklaşık 920 bin ton sanayi tipi domates üretilmektedir. Bu üretimler pazar değeri olan ürünler haline gelirken, bozuk şekilli küçük ürünler ise genellikle salçalık sektörde kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.
Torbalı’nın coğrafi işaretli olması konusuna dikkat çeken Şahin, “Coğrafi işaretin bulunması, ürünlerin uluslararası piyasalarda kabul görmesini ve tercih edilmesini sağlıyor” dedi. 2024 yılında İzmir’de yaklaşık 6,5 milyon ton sanayi tipi domates üretileceğini belirten Şahin, “Bu yıl bir önceki yılla hemen hemen aynı seviyelerdeyiz. 2025 rakamlarının da 6,5 milyon ton civarında olmasını bekliyoruz. Ülkemizde, yurt dışındaki talep nedeniyle üretimde yaklaşık %15’lik bir artış gerçekleşti” diye ekledi.
DAHA İYİ BİR KALİTE VE TAT ELDE EDİYORUZ
Domates üreticisi Kemal Saygıner, “Hasadımızda 15 günü geride bıraktık. Her sabah saat 05.30
Saygıner, domateslerin toplan