Türkiye Kuraklık Kriziyle Yüz Yüze!
743 okunma

Türkiye Kuraklık Kriziyle Yüz Yüze!

Temmuz 17, 2025 15:08
Türkiye Kuraklık Kriziyle Yüz Yüze!
0

BEĞENDİM

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Türkiye’nin son 52 yılın en kuru dönemini yaşamakta olduğunu ifade etti. Bu durumu değerlendiren Özçelik, “Kentsel altyapısı eksik olan, rezervuarları bulunmayan ya da mevcut olanların yetersiz olduğu yerleşim alanlarındaki büyük şehirler, içme suyu temininde ciddi sıkıntılar yaşayacak” dedi.

2025 yılının ilk 9 ayında Türkiye genelinde kaydedilen kuraklık, son 52 yılın en düşük yağış seviyelerini ortaya koydu. Yağış miktarlarının mevsim normallerinin %26 altında kalması, bu yıl ülke genelinde metrekareye beklenen 520 milimetre yağışta ciddi bir düşüş olduğunu ve düşen yağış miktarının 380 milimetre civarında kaldığını aktaran Doç. Dr. Özçelik, bu durumun tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını açıkladı.

TARIMSAL ÜRÜN REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde %53 civarında bir yağış eksikliği gözlemlendiğini belirten Doç. Dr. Özçelik, İç Anadolu Bölgesi’nde bu oranın %36, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise %30 civarında gerçekleştiğini aktardı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde %24, Karadeniz Bölgesi’nde ise mevsim normallerine yakın yağış miktarları olduğu ifade edildi. Özçelik, “Son 9 ay içerisinde Türkiye genelinde yaşanan %26’lık yağış eksikliği, tarımsal ürün rekoltesinde ciddi düşüşler olacağı anlamına geliyor” diye belirtti.

ANKARA VE İZMİR İÇİN ‘KURAKLIK’ UYARISI

Doç. Dr. Özçelik, özellikle Ankara ve İzmir için kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Altyapı yetersizlikleri nedeniyle içme suyu temininde büyük sıkıntılar yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Özçelik, “Ankara’daki rezervuarların doluluk oranı şu anda %13,3 civarında. Bu oran oldukça düşük ve ciddi zorlukların baş göstereceği aşikar” dedi.

“YAĞIŞ EKSİKLİĞİ DAHA DA ŞİDDETLENECEK”

İzmir için de benzer bir durum söz konusu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özçelik, Ege Bölgesi’nde İzmir’in en büyük barajı olan Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin %10,1’e düştüğünü kaydetti. İstanbul’un yağış durumunun geçen yılla benzerlik gösterdiğini ve bu nedenle durumu daha olumlu olarak değerlendirilebileceğini vurguladı. Özçelik, yaz aylarında yaşanacak %26’lık yağış eksikliğinin daha da şiddetleneceğini ifade ederek, kentsel alanlarda ve altyapısı yetersiz şehirlerde taşkın riskinin artacağı konusunda uyarılarda bulundu. Haziran ayı verilerine göre, Türkiye genelinde %63 oranında bir yağış azlığı yaşandığını belirten Özçelik, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en kritik bölgeler arasında yer aldığını açıkladı. Marmara Bölgesi’nde %94, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise %88 oranında yağış eksikliği görüldüğünü sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli